13 Haziran 2020 Cumartesi

İspanyolca Sayılar ve Okunuşları

1uno
2dos
3tres
4kuatro
5sinso
6seis
7siete
8oho
9nueve
10diez
11onve
12dose
13trese
14catorse
15quinse
16diesiséys
17diesisiete
18diesioho
19diesinueve
20veinte
21veintiuno
22veintidós
23veintitres
24veinticuatro
25veintisinco
26veintiseys
27veintisiete
28veintioho
29veintinueve
30treinta
31treinda yi uno
32treinda yi dos
33treinda yi tres
40kuarenta
41kuarenta yi uno
42kuarenta yi dos
50sinsuenta
60sesenta
70setenta
80ohenta
90noventa
100sien

İspanyolca sayılar ve okunuşları


İspanyolca sayılar ve okunuşları aslında oldukça basittir. Akılda tutabilmek için yukarıdaki sayılar tablosunu okunuşları ile birlikte ara ara tekrar etmeniz gereklidir.

Ancak İspanyolcada birçok kelimenin telaffuzu kolay olduğu için kolayca akılda kalıcı olabilmektedir. Sadece birkaç tekrar yapmanız gerekiyor.

Sayılar en çok İspanyolca tanışma ve selamlaşma cümleleri kurarken yaş söylemekte gerekli olmaktadır.

Örneğin 19 yaşında olduğunuzu sayı ile yazmak kolay bir çözümdür ancak eğer bu sayıyı seslendirmeniz gerekirse bu durumda sayıların okunuşları size gerekli olacaktır.

Örneğin 1 sayısı İspanyolcada "uno" şeklinde yazılır ve yine bu şekilde telaffuz edilir. Dolayısıyla bu sayıda bize yabancı gelen bir ayrıntı söz konusu değildir. Uno kelimesi aynen yazıldığı gibi okunmaktadır.

Fakat bazı sayıların telaffuzları var ki mesela c harfi se ya da ke sesine dönüşebilmektedir.

Örneğin en sık kullanılan İspanyolca sayılardan birisi olan 4 sayısı cuatro şeklinde yazılmakta ancak "kuatro" şeklinde telaffuz edilmektedir.

Fark ettiyseniz ele aldığımız ilk sayıda yani 1 sayısında herhangi bir değişiklik söz konusu değildi. 1, "uno" şeklinde yazılıp, "uno" şeklinde okunuyor.

Ancak 4 sayısı ise "cuatro" şeklinde yazılıp, "kuatro" şeklinde telaffuz ediliyor. İşte burada da İspanyolca telaffuz konusu devreye giriyor. 

İspanyolca kelime okunuşları aslında Türkçe ile hemen hemen aynıdır fakat nasıl ki Türkçede "ğ" harfi var ve bu harfin okunuşu değişikse aynı şekilde İspanyolca da bazı harflerin kendisine has çıkardığı sesler vardır.

Bundan dolayı c harfi genellikle "se" ya da "ke" sesini verir. Hangi sesi verdiği ise kelimeye göre değişir. Mesela cuatro kelimesinde c harfi "k" sesini veriyorken, 50 sayısının yazılış şekli olan cincuenta kelimesinin telaffuzunda ise "se" sesini vermektedir.

İspanyolca sayıların okunuşlarını öğrenmenin ve akılda tutmanın en iyi yöntemi hem bu sayıların okunuşları tekrar etmek hem de Google Translate uygulaması üzerinden bir kaç defa üst üste dinlemektir.

Bu sayede her bir sayıya artık aşina olacaksınız ve bir yerde bu sayıları duyduğunuzda, hangi sayı olduğunu hemen hatırlayacaksınız.

0 comments:

Yorum Gönder

Konu ile ilgili anlamadığınız yerler varsa, aşağıdaki yorum kısmından sorunuzu sorabilirsiniz.