26 Kasım 2021 Cuma

İspanyolca düzenli fiiller

İspanyolca düzenli fiiller çekim yapılırken kurallara uygun bir şekilde çekimlenen fiillerdir.

Bildiğiniz gibi, İspanyolca öğrenmek ve cümleler kurmak için bilmemiz gereken kelime gruplarından birisi fiillerdir. Filler hareket, eylem, oluş ifade eden kelimelerdir.

Türkçede, fiiller -mek, -mak son eklerinden birisi ile biterler, İspanyolcad ise -ar, -er, -ir son eklerinden birisi ile biterler.

Yani, fiiller hiç kullanılmadıkları zaman halın haldedirler. Bu durumda Türkçede sonu -mak ya da -mek eklerinden biten bir fiil ile İspanyolcada sonu -ar, -er ya da -ir son eklerinden biten bir fiil aynıdır.

Örnekler;

dinlemek : escuchar
yaşamak : vivir
istemek : querer

Gördüğünüz gibi Türkçedeki -mak, -mek mastar hal ekleri, İspanyolcadaki -ar, -er, -ir eklerine denk gelmektedir.

İspanyolca düzenli fiiller hangileridir?


İspanyolca düzensiz fiiller çekimlendikleri zaman şekil olarak değişirler. Belirli zaman dilimlerinin, belirli şahıslara göre çekim kuralları vardır. Bu kurallara uyan fiiller düzenli, uymayanlar ise düzensiz olarak tanımlanırlar.

Örneğin geniş zamanda birinci tekil şahsa yönelik bir fiil çekimi yapılacaksa kural şu dur; fiilin sonundaki mastar eki kalkar, bu ek yerine o harfi getirilir.

Buna göre bir örnek yapmak istiyorum.

Mesela escuchar (dinlemek) fiilinin sonundaki eki “-ar” kaldırdık ve o harfini koyduk. Bu durumda kural işe yaramış oldu. escucho (dinlerim) kelimesini elde ettik.

Aynı kuralı querer (istemek) fiiline uygulamak istersek yapamayacağız çünkü querer fiilinin geniş zamanda birinci tekil şahsa göre çekimi yapıldığında “quiero” şeklini alır. Bunun sebebi ise ses durumundan kaynaklıdır.

İspanyolca düzenli fiiller nasıl öğrenilir?


Sonuç olarak İspanyolca düzenli fiiller hangileri tek tek araştırıp öğrenmek yerine, düzensizler hangileridir bunları öğrenmeniz daha doğru olacaktır çünkü düzenli olanların sayısı hem daha fazla hem de düzenli olanlar zaten çekim kurallarına uyduğu için onları öğrenmek çok daha kolaydır.

Ama düzensiz olanlar ise kurallara uymayıp sürekli şekil değiştirdiğinden dolayı, bunları tek tek öğrenmek çok daha doğru olacaktır.

Son olarak şunu da belirtmek isterim ki İspanyolcada en çok kullanılan ve en önemli fiillerin birçoğu düzensizler kategorisindedir. Bu nedenle İspanyolca öğrenmek isteyenler için İspanyolca düzensiz fiiller konusu düzenli fiiller konusundan çok daha önemli bir konudur.

0 comments:

Yorum Gönder

Konu ile ilgili anlamadığınız yerler varsa, aşağıdaki yorum kısmından sorunuzu sorabilirsiniz.