27 Kasım 2021 Cumartesi

İspanyolca zamanlar öğrenmek için ne yapılmalı

İspanyolca zamanlar özellikle de sıfırdan İspanyolca öğrenmek isteyenlerin en çok zorlanabildiği konulardan birisidir. Ben bu yazı da, bu konu en kolay ve basit bir şekilde nasıl öğrenilebilir, bazı taktik ve ipuçları vermek istiyorum.

İspanyolca zamanlar 4 gruba ayrılabilir


Elbette ki İspanyolca zamanlar sadece 4 tane değildir ancak çok daha kolay bir şekilde öğrenilebilmesi için ya da en azından yeni öğrenme aşamasındaki birisi için 4 ana gruba ayrılmasının bir sakıncası yoktur.

Buna göre; geniş, geçmiş, şimdiki ve gelecek olarak zaman gruplandırmasını yapabiliriz. Her bir zaman dilimi için kurallar vardır. Bildiğiniz gibi, bir eylemi belirli bir zaman diliminde ifade edebilmek için çekimleme işlemini yapmamız gerekiyor. İşte bunu yapabilmemiz için o zaman diliminin hangi çekim kuralları olduğuna bakmalıyız.

İspanyolca zamanlar fiil çekim kuralları


Aşağıda bu kuralları bulabilirsiniz. Yukarıda, İspanyolca zamanlar çok daha kolay öğrenilebilmesi için 4 ana gruba ayrılmıştı. Buna göre aşağıdaki çekim kuralları da bu 4 ana zamana göre verilmiştir.

Geniş zaman: “-ar, -er, -ir” mastar eki kaldırılıp, tekil şahıslar için “o, as, a” kullanılır
.
Şimdiki zaman: estar yardımcı fiil olarak kullanılır ve şahsa göre çekimlenir. Estar ile birlikte (estarın yardımcı olduğu ana fiil) ise “-ando/-iendo” şimdiki zaman eklerinden birisini alır.

Geçmiş zaman: mastar eki kalkar, yerine şapkalı harflerden (í, é, ó) birisi gelir. (ses durumuna göre)

Gelecek zaman: mastar eki kalkmaz, bu ekten sonra şapkalı harflerden birisi gelir.

Sadece bu basit kuralları akılda tutarak İspanyolca zamanlar konusunu kolay ve hızlı bir şekilde öğrenmeniz mümkündür.

İspanyolca zamanlar neden önemli?


İspanyolca zamanlar önemli bir konu çünkü bu dili öğrenmek ya da bu dili konuşanları anlamak için cümle nedir, cümle nasıl kurulur, cümle çeşitleri nelerdir vs. gibi şeyleri de bilmemiz gerekiyor. Bir cümlenin kurulabilmesinde fiil türünden kelimeler kilit noktadır.

Eğer fiil nedir bilmezsek, cümle kurmamız da çok zordur ya da tamamen ezberci bir şekilde kurarız ki bu da bir işe yaramaz.

Sonuç olarak, cümleler kurmak ya da bu dilde kurulmuş olan cümleleri anlamak için fiilleri çekimlememiz gerekir. Fiilleri çekimlerken ise iki şeyi dikkate alırız. Birincisi şahıs (yani fiili kim yapıyor) ikincisi zaman (fiil hangi zaman diliminde yapılıyor).

Bu iki bilgi dikkate alınarak, ilgili çekim kuralları ve de tabii ki hangi şahsa göre çekim yaptığınıza göre fiili çekimleyerek cümleyi oluşturabiliyoruz.

0 comments:

Yorum Gönder

Konu ile ilgili anlamadığınız yerler varsa, aşağıdaki yorum kısmından sorunuzu sorabilirsiniz.