26 Kasım 2021 Cuma

İspanyolcaya en yakın dil hangisi

İspanyolcaya en yakın dil Portekizcedir. Özellikle Brezilya Portekizcesi (ki bu Brezilyaca olarak da bilinir), İspanyolca ile pek çok açıdan benzerlik göstermekte hatta tıpatıp aynıdır.

İspanyolca ile Portekizce hem ses hem de yapı bakımından benzer ve hatta aynıdır. Bunu örnekler ile daha anlaşılır hale getirebiliriz.

Örneğin artikelleri karşılaştıralım. Bildiğiniz gibi İspanyolcada artikeller el, la şeklindedir. Portekizcede ise a ve o şeklindedir. 

Aynı şekilde, artikellerin çoğul hallerini kıyasladığımızda; las : as, los : os oluyor.

Buna göre;

las mujeres : as mulheres
los libros : livros

Gördüğünüz gibi, örnek için kullandığımız kelimeler bile birbirinin neredeyse aynısı. İspanyolcadaki “mujer” (kadın) kelimesi, Portekizcede “mulher” şeklinde. Bu benzer kelimelerin %90’ı için geçerlidir. Hatta tıptatıp aynı olan kelimeler de vardır.

Öte yandan İspanyolcaya en yakın dil Portekizce olmasına rağmen Portekizcede bazı harfler vardır ki bu harfler İspanyolcada yoktur. Bu harflerden bazıları ç, ã harfleridir. 

Mesela “dançar” (dans etmek) kelimesinde “ç” harfi kullanılmaktadır. Bu harfin verdiği ses ise “s” harfinin verdiği ses ile hemen hemen aynıdır. Bu yüzden mesela dançar kelimesi “dansar” şeklinde okunur.

Her iki dilin dilbilgisi kuralları da hemen hemen aynıdır. Mesela çoğul yapmak için “-s” takısı eklemek, her iki dilde de geçerli bir yöntemdir.

Buna göre örnekler;
mujeres - mulheres
libros - livros
amigos - amigos
noches - noites

Gördüğünüz gibi her iki dilde de isim türünden sözcükleri çoğul hale getirmek için sonlarına “s” çoğul ekini ekliyoruz.

İspanyolcada gelecek zaman cümlesi kurmak için “voy…” kalıbını kullanıyoruz. Portekizcede bu “vou…” şeklindedir.

Yo siempre voy esperarte. (İspanyolca)
Eu sempre vou esperar por você (Portekizce)

Her iki dilde de zarf sözcükler hemen hemen aynıdır.

Finalmente estoy en casa
Finalmente estou em casa

Gördüğünüz gibi, en çok kullanılan zaman zarflarından birisi olan finalmente (sonunda), Portekizcede de yine aynı şekildedir.

Sonuç olarak İspanyolcaya en yakın dil Portekizcedir. Hem ses olarak hem de yapısal olarak bu yakınlığı görebilirsiniz. Hatta yakınlığın ötesinde tıpatıp aynı olduğu birçok telaffuz, dilbilgisi kuralı ve kelimeler de söz konusudur. 

Bu yüzden dolayı İspanyolca öğrenen birisi Brezilyaca yani Brezilya Portekizcesini de önemli ölçüde anlar. Tıpkı Türkçe bilen birisinin Azericeyi anlaması gibi.

0 comments:

Yorum Gönder

Konu ile ilgili anlamadığınız yerler varsa, aşağıdaki yorum kısmından sorunuzu sorabilirsiniz.