8 Aralık 2021 Çarşamba

İspanyolca Kendini Tanıtmak

İspanyolca kendini tanıtmak için kullanabileceğiniz bazı basit kelimeler, cümle kalıpları var. Bu yazıda bunlardan bahsedeceğim.

Kullanabileceğiniz en iyi iki kalıp;

Kendinizi tanıtmak için kullanabileceğiniz iki tane sık kullanılan kalıp var.

Estoy …
Soy …

Yapmanız gereken tek şey, yukarıdaki üç noktalı kısma hangi özelliğinizi karşı tarafa söylemek istiyorsanız, onu yazmalısınız.

Örneğin “evli olmak”, sahip olduğunuz bir özelliktir. Bu özelliğinizi karşı tarafa ifade etmek istiyorsanız estoy ya da soy kelimesinden sonra “evli” anlamına gelen “casado” ya da “casada” kelimelerinden birisini kullanmalısınız.

Eğer kadınsanız “casada”, erkekseniz “casado” kelimesini kullanmalısınız çünkü İspanyolcada bazı kelimeler cinsiyete göre değişim göstermektedir. Bu yüzden, bir özelliğinizi ifade ederken, eğer sonu “o” ile biten bir kelime yazacaksanız ve de cinsiyetiniz kadın ise kelimenin sonundaki o, “o” harfini “a” olarak değiştirmelisiniz.

Estoy veya Soy ile birlikte kullanabileceğiniz, insanların sahip oldukları özellikleri ifade eden kelimelerin bir listesini aşağıda bulabilirsiniz;

evli - boşanmış 
(casado - divorciado)

mutlu - mutsuz
(feliz - infeliz)

cesur (bravo)
güçlü (fuerte)

umutlu - umutsuz 
(esperanzado - desesperado)

sarışın (rubia)
sabırsız (impaciente)

ev hanımı (ama de casa)
çalışan (trabajador)
işsiz (desempleado)
siyah saçlı (de pelo negro)
kahverengi saçlı (de cabello castaño)
siyah gözlü (de ojos negros)
kahverengi gözlü (de ojos marrones)

Bu gibi kelimelerin daha fazlasını bulmak için buraya tıklayıp İspanyolca sıfatlar sayfasına bakın. O sayfada, kendinizi tanıtabileceğiniz birçok kelime bulabileceksiniz.

Eğer uzun süreli sahip olduğunuz bir özelliğinizi tanıtıyorsanız “soy”, eğer kısa süreli bir özellikten bahsediyorsanız “estoy” kalıbını kullanmalısınız.

Hangi kelimeleri soy, hangilerini estoy ile kullanacağınızı karıştırsanız bile ya da yanlış kullansanız da, karşınızdaki kişinin ana dili İspanyolca olması durumunda sizi anlayacaktır yani bu ayrıntıyı çokta dert etmeyin. 

Önemli olan şey karşınızdaki kişiye kendinizi ifade edebilmenizdir. Ben de mesela İspanyolca öğrenme sürecinde çok hata yapıyordum mesela karşımdakine soltero (bekar) yazmam gerekirken soltera yazmıştım. Halbuki benim cinsiyetim erkek olduğu için “soltero” yani sonu o ile biten kelimeyi kullanmam gerekiyor.

Yani kısacası İspanyolca kendini tanıtmak konusunda dikkat etmeniz gereken iki ayrıntı var;

1. Eğer cinsiyetiniz kadın ise, kelimenin sonundaki o harfini a yapın.
2. Uzun süreli sahip olduğunuz bir özelliği ifade ederken soy … kullanıyorsunuz.

ispanyolca kendini tanıtmak

Mesela uzun süredir boşanmış durumdaysan soy divorciado (dulum, boşandım) ifadesini kullanmalısınız. Aynı şekilde uzun süredir mutsuzsan soy infeliz (mutsuzum) ya da kısa süredir mutsuzsan estoy infeliz (mutsuzum) şeklinde ifadeleri kurmanız gerekiyor.

Gördüğünüz gibi İspanyolca kendini tanıtmak aslında oldukça basit bir şey. Yapmanız gereken tek şey, ifade etmek istediğiniz özelliğinize göre soy ya da estoy kalıplarından birisini kullanmak.

Sizlere bu yazıda belirtmiş olduğum sıfatlar sayfasına giderseniz de, kendinizi ifade edebilmenize olanak sağlayacak birçok kelimeyi o sayfada bulabilirsiniz.

0 comments:

Yorum Gönder

Konu ile ilgili anlamadığınız yerler varsa, aşağıdaki yorum kısmından sorunuzu sorabilirsiniz.